Furkan Suresinde 'Has Kullar' ...

63 - Rahman'ın has kulları o kimselerdir ki onlar yerde tevazu ile yürürler.Cahiller kendilerine laf atarsa "Selametle! " derler.

64 - Geceyi Rab'lerine secde ve kıyam ile,ibadetle geçirirler.

67 - Rahman'ın o has kulları,harcamalarında ne israf eder,ne de eli sıkı davranırlar;bu ikisinin arasında bir denge tuttururlar.

72 - O kullar yalan şahitlik etmezler. Boş söz ve işlere rastladıklarında vakarla oradan geçip giderler.

73 - Kendilerine Rablerinin ayetleri hatırlatıldığında ,onlara karşı sağırlar ve körler gibi davranmazlar.

Tebessüm ...

Tebessüm ...
Mevla Görelim neyler,neylerse güzel eyler!

4 Mayıs 2009 Pazartesi

**İnsani Güzelleştiren Kelimeler**

İhlâs

Herhangi bir işi güzel bir niyetle ve saf bir kalb ile yapmak, işe başka bir şey karıştırmamaktır. Böyle bir hâle, "Hulûs" da denir, Yapılan görevlerin değerleri ihlâsa göre artar.

İhlâsın karşıtı Riya (gösteriş)dir. Bir görevi yalnız bir gösteriş için veya maddî bir yarar için yapmaktır. Riyakâr bir insan, temiz ruhlu, iyi bir insan değildir. Yaptığı işlerin mükâfatını Allah'dan dilemeğe yüzü olmaz.Bir hadis-i şerifde şöyle buyurulmuştur: "Şüphe yok ki Allah, sadece kendisi için yapılan ve kendi rızası için istenen bir işi kabul eder.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Teenni

Bir işte acele etmeyip düşünerek hareket etmektir. Böyle bir davranışa "Teüde"de denir. Vakti gelip çatan hayırlı bir iş için teenniye (yavaş davranmaya) gerek yoktur. Fakat henüz zamanı gelmeyen bir iş içinde acele etmek, pişmanlık doğuracağından doğru değildir.

Teenni'nin karşıtı istical, acele etmektir. Bir şeyi zamanından önce elde etmeğe çalışmaktır.

Bir hadis-i şerifde buyurulmuştur: "Yavaş davranmak (teennî) Rahman'dan, acele ise Şeytandandır."

Diğer bir hadis-i şerifde de şöyle buyurulmuştur: "Âhiret işi müstesna, her işte yavaş ve tedbirli davranmak hayırlıdır."

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tevazu

Kendini büyük görmemek, bulunduğu dereceden daha aşağı derecede saymaktır.

Bunun karşıtı "Tekebbür"dür, "Tecebbür"dür. Kendini büyük görmek, bulunduğu derecenin çok üstünde saymak, geçici şeylere güvenerek ona buna çalım satmak ve gururlanmaktır ki, çok kötü bir huydur.

Bir hadis-i şerif şu anlamdadır: "Yüce Allah ölçülü davrananı zengin eder, israf edeni de fakir düşürür. Tevazu göstereni yükseltir, büyüklenen kimseyi de kırıp geçirir."